środa, 8 grudnia 2010

Wytrawne muffiny z fetą i oliwkami

Dzisiaj zupełnie z innej beczki, bo wytrawnie. Jeszcze nie piekłam muffinów w innej wersji niż na słodko, ale teraz chyba zacznę bo te zdecydowanie odniosły sukces :D. Na pierwszy ogień poszło znane wszystkim połączenie smaków feta+oliwki (+pomidor) ale jeszcze będę eksperymentować ze smakami na pewno :D. Przepis z tej strony.



Składniki:

Suche:
350g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przyprawy: Ja dodałam gotową mieszankę przypraw do pizzy

Mokre:
2 jajka
Szklanka mleka
125g masła

+ dodatki (u mnie: 200g sera feta, oliwki, kilka pomidorków koktajlowych, parmezan do posypania)

Suche składniki łączymy w jednej misce, w drugiej jajka mieszamy z mlekiem, a następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać, tylko do połączenia mas. Wsypać dodatki (wcześniej oczywiście pokruszyć fetę w drobne kawałki, pomidorki poprzekrawać na połówki a oliwki na drobne cząsteczki) i wymieszać, a następnie nakładać ciasto do papilotek. Posypać parmezanem.
Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. to moze byc bardzo smaczne drugie sniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wytrawne muffiny nadal przede mną, ale im więcej ich oglądam, tym bardziej przekonuję się, że to już pora by je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. super! ciesze sie, ze smakowaly! :-) one rzeczywiscie sa idelane do eksperymentow!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna muffinkowa wariacja!

    OdpowiedzUsuń