sobota, 11 grudnia 2010

Pyszne rumowe ciasteczka i piernikowe brownies.

Na Święta zaplanowałam mnóstwo ciasteczek, zdecydowanie za dużo. Dlatego jakoś rozkładam te ilości wypieków w czasie, część na pewno przeznaczę na prezenty :). Tak więc z okazji mikołajek upiekłam ciasteczka rumowe z blogu „Moje Wypieki”.
Są pyszne… warto upiec, chociażby dla super zapachu rumu roznoszącego się w czasie pieczenia w całym domu :D



Składniki (ok.40-50 ciasteczek):


1 ¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta soli
165g masła (temp. Pokojowa)
1 szklanka cukru pudru
¼ szklanki rumu (w oryginalnym przepisie ciemny rum, ja dodałam golden rumu)
Aromat waniliowy

Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawy i sól i wszystko wymieszać.

W drugiej misce utrzeć masło z 1/3 cukru pudru na jasną masę. Następnie dodawać partiami rum na zmianę z aromatem, cały czas ucierając.
Już na mniejszych obrotach miksera, wsypywać suche składniki, ciągle mieszając.

Masę podzielić na dwie części, z każdej uformować wałek i zawinąć w papier do pieczenia (mają mieć grubość ok. 3-4 cm). Schłodzić w zamrażalniku przez 30-40 minut.

Następnie wałki pokroić na kawałki o grubości ok. 4mm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. OD RAZU wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 minut.

Kiedy ciasteczka przestygną (po ok. 10 minutach) obtoczyć je w pozostałym cukrze pudrze.



*A w tle ciasteczek, piernikowe Brownie. Też od Doroty. Nic nie zmieniałam, więc wklejam tylko linka.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. same pierniki średnio lubię, ale takie połączenie z brownie hmm może być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, też mam ochotę na te rumowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a patrzyłam niedawno na te ciacha. na prawdę interesująco się zapowiadają;)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ciasteczko, i kwadracika brownies bym ci porwała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. te kruche ciastka to rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  6. te ciasteczka są bardzo delikatne, prawie rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile tego aromatu waniliowego?

    OdpowiedzUsuń