czwartek, 11 listopada 2010

Śmietankowe babeczki Nigelli

Dzisiaj mam dla Was bardzo smaczne maślane babeczki od Nigelli :). Są świetną podstawą do kombinowania z innymi smakami i dodatkami. Ja robiłam je już dwa razy, ze śliwkami, se skórką pomarańczową ale najlepsze są chyba śmietankowe, z białą czekoladą.
Myślę jednak, że spokojnie bez żadnych dodatków znikną równie szybko :).
Przepis z książki "Nigella ekspresowo"



Składniki (ok. 10 babeczek):
125g miękkiego masła
125g cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ dowolne dodatki (Tak jak mówiłam, najbardziej polecam aromat śmietankowy i białą czekoladę: pokrojoną w małe kawałeczki albo po jednej kosteczce włożonej w środek - wtedy kostka opada na dno i tworzy mały, chrupiący element:))

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie dodawać do niej po jednym jajku z małą ilością mąki (cały czas mieszać). Dosypać resztę mąki, sodę i proszek do pieczenia a na koniec dodać dodatki.
Nałożyć ciasto do papilotek i piec 15-20 minut w temp. 200 stopni (aż będą złociste).

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. z przyjemnościa bym zjadła

    moje ślinianki zaczęly pracować, co oznacza, że czas na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o bardzo poproszę :) apetycznie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm...ja bym nie była skąpa i wrzuciłabym i białą czekoladę i skórkę pomarańczową, a co :P

    OdpowiedzUsuń
  4. a ile tej mąki?

    OdpowiedzUsuń