sobota, 9 października 2010

Babeczki czekoladowe z gruszką

Przyznam, że wg mnie gruszki nie dorastają do pięt innym jesiennym owocom czyli śliwkom i jabłkom, ale to jednak owoce a to znaczy, że na pewno są bardzo dobre :). Dlatego nie mogłam nie wykonać chociaż jednego wypieku z ich udziałem. Zrobiłam bardzo smaczne, czekoladowe babeczki z niezawodnej Kwestii Smaku. Są dosyć zbite, więc idealne na nadchodzące chłodne dni :).



Składniki (ok. 12 babeczek):
110g mąki pszennej
¾ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
50g kakao
1/3 płaskiej łyżeczki soli
150g schłodzonego masła
200g brązowego cukru (Ja użyłam trzcinowego)
80ml śmietanki kremówki (U mnie 36%)
80 ml jogurtu naturalnego
2 średnie jajka


+ 1 gruszka pokrojona w kostkę, ja dodałam także kilka łyżek rumu do smaku :)


Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać sól i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć wszystko ręką (ciasto ma przypominać kruszonkę) a na koniec dodać cukier i wymieszać.

W osobnym naczyniu roztrzepać (ale nie ubijać) śmietankę razem z jogurtem i jajkami.

Połączyć ze sobą zawartości obydwu misek, krótko mieszając (tutaj ewentualnie można dodać rum). Nakładać ciasto do papilotek na muffinki a na koniec w każdą wcisnąć 3-4 kosteczki gruszki.

Piec ok. 22-25 minut w temperaturze 180 stopni (Ja piekłam prawie 40, ale mój piekarnik już taki jest, zawsze piekę wszystko dłużej, w każdym razie wolałam podać czas pieczenia wg autorki, skoro mój był prawie 2 razy dłuższy…)



Smacznego!

7 komentarzy:

  1. fajne połączenie smaków, chętnie bym się skusiła na kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada i gruszka brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorastają dorastają, wg. mnie mariaż czekolada-gruszka nie ma sobie równych! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... takie babeczki to pewnie smakuja pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. probowałam je raz zrobic i wyszly tak samo sliczne jak Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Halinko, bardzo mi sie podoba połączenie brązowej czekolady z różowymi papierkami do muffinek :)

    OdpowiedzUsuń