Jak to ciastka, proste w przygotowaniu i najlepsze na ciepło, kiedy czekolada jest jeszcze płynna. Przepis z tej strony. Ja podaję z moimi zmianami.
Składniki (U mnie ok. 40 ciasteczek):
2 szklanki mąki pszennej
Po ½ łyżeczki soli i sody oczyszczonej
115 g masła
¾ szklanki kakao (Ja dałam trochę więcej)
1,5 szklanki drobnego cukru (Nie miałam :( więc zastąpiłam zwykłym)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (zastąpiłam aromatem śmietankowym)
2/3 szklanki maślanki
100g czekolady gorzkiej posiekanej na małe kawałki (Spokojnie można dać więcej:D)
Mąkę wymieszać z solą i sodą.
Masło roztopić i gorące wlać do miski. Dodać kakao i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier, aromat, maślankę i ponownie zmiksować. Powoli miksując dodawać mąkę z solą i sodą. Na końcu masę wymieszać z posiekaną czekoladą. Ciasto które otrzymamy będzie naprawdę gęste.
Na formie wysmarowanej masłem układać łyżką małe porcje ciasta (jedno ciastko to pół łyżki), trzeba pamiętać o zostawieniu odstępów między nimi.
Piec 10-12 minut (Ja piekłam prawie 20, ale to było trochę za długo, myślę, że powinnam była piec ok. 17-18 minut) w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż ciastka trochę przestygną (na początku będą za miękkie, żeby je przekładać).
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji "Ciasteczkowy potwór"

Mrr, czekoladowe ciastka! Mogę sobie tylko wyobrażać jak wspaniale smakuje ta płynna, ciepła czekolada...
OdpowiedzUsuńczekoladowe ciasteczka biją na głowę wszystkie inne wg mnie :) pycha!
OdpowiedzUsuńOj... Pyszności, pyszności!
OdpowiedzUsuńkiedy czekolada jest jeszcze płynna - zgadzam się w 100% !
OdpowiedzUsuńczekoladowe ciasteczką są naj,naj lepsze!!
OdpowiedzUsuńmrrrau!
OdpowiedzUsuńpyszniutkie, urocze. typowe cechy ciasteczek idealnych ;]
mmm... takie czekoladowe to cos dla mnie, tak mnie kusza, ze niestety musze Ci porwac te wszystkie:)
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarze :)Koniecznie zróbcie te ciasteczka!!
OdpowiedzUsuńaga - niestety :( nic nie zostało, ale zrób swoją porcję, na pewno nie będziesz żałować :)
Brzmią super - miękkie i czekoladowe. Mmmm...
OdpowiedzUsuń