niedziela, 4 lipca 2010

Tarta budyniowa z owocami

Generalnie nie robię ciast „z proszku” itp. Ale tym razem na życzenie brata musiałam zrobić wyjątek. No, może do końca nie było to ciasto gotowe ale nadzienie już tak, muszę jednak przyznać, że wyszło całkiem smaczne ciasto, znowu tarta :D
Jest bardzo mało pracochłonna. Fakt, trzeba trochę poczekać, aż galaretka stężeje ale można ją odpowiednio wcześniej przygotować i w odpowiednim czasie zalać ciasto.
Polecam, pomimo tego, że nie wszystko własnej roboty :).

Przepis na ciasto z „Kwestii smaku”



Składniki :

Ciasto:
200g mąki
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
100g zimnego masła

Nadzienie:

1 budyń śmietankowy w proszku (zazwyczaj potrzeba do niego 0,5l mleka)
1 galaretka w proszku
Owoce

Składniki na ciasto zagnieść i uformować kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki a następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika całkowicie wystudzić.

W czasie gdy ciasto się piecze przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również całkowicie wystudzić. Potem przełożyć cały na ciasto i udekorować owocami (u mnie truskawki, winogrona i brzoskwinie jak widać ale mogą być prawie każde inne :)).

Zalać ciasto tężejącą galaretką. Ja ją wystudziłam i pod koniec wstawiłam na jakieś 40 minut do lodówki, zanim całkowicie stężała a po zalaniu wstawiłam już całe ciasto na jakieś 2-3 godziny.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ale apetycznie wyglada, i zapewne jest smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I proszę znów widzę pyszną, owocową tartę w Twoim wydaniu:)

    Ps: Jeśli miałabyś ochotkę to zapraszam Cię do Mnie na konkurs

    http://waniliowachmurka.blogspot.com/2010/07/wskrzeszone-wielkie-chrupanie-czyli.html


    Olcik

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję wszystkim :) naprawdę była dobra, chociaż następnym razem dam chyba trochę więcej kwaskowatych owoców ;)

    OdpowiedzUsuń