Jest bardzo mało pracochłonna. Fakt, trzeba trochę poczekać, aż galaretka stężeje ale można ją odpowiednio wcześniej przygotować i w odpowiednim czasie zalać ciasto.
Polecam, pomimo tego, że nie wszystko własnej roboty :).
Przepis na ciasto z „Kwestii smaku”
Składniki :
Ciasto:
200g mąki
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
100g zimnego masła
Nadzienie:
1 budyń śmietankowy w proszku (zazwyczaj potrzeba do niego 0,5l mleka)
1 galaretka w proszku
Owoce
Składniki na ciasto zagnieść i uformować kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki a następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika całkowicie wystudzić.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również całkowicie wystudzić. Potem przełożyć cały na ciasto i udekorować owocami (u mnie truskawki, winogrona i brzoskwinie jak widać ale mogą być prawie każde inne :)).
Zalać ciasto tężejącą galaretką. Ja ją wystudziłam i pod koniec wstawiłam na jakieś 40 minut do lodówki, zanim całkowicie stężała a po zalaniu wstawiłam już całe ciasto na jakieś 2-3 godziny.
Smacznego!
ładna ta tarta :P
OdpowiedzUsuńale apetycznie wyglada, i zapewne jest smaczna :)
OdpowiedzUsuńI proszę znów widzę pyszną, owocową tartę w Twoim wydaniu:)
OdpowiedzUsuńPs: Jeśli miałabyś ochotkę to zapraszam Cię do Mnie na konkurs
http://waniliowachmurka.blogspot.com/2010/07/wskrzeszone-wielkie-chrupanie-czyli.html
Olcik
pysznie ją ozdobiłaś!
OdpowiedzUsuńdziękuję wszystkim :) naprawdę była dobra, chociaż następnym razem dam chyba trochę więcej kwaskowatych owoców ;)
OdpowiedzUsuń