Składniki:
165g ciemnego cukru Dark Muscovado
280g mąki
180g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
¼ łyżeczki soli
200g cukru pudru
3 jajka
180 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
300 g śliwek, przekrojonych na pół
Najpierw zrobić kruszonkę: Cukier wymieszać z 3 łyżkami masła i 30g mąki.
Pozostałą część masła utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodać jajka.
W osobnym naczyniu wymieszać resztę mąki z kakaem, solą i proszkiem do pieczenia.
Do ucieranego masła dodawać na zmianę mleko i czekoladę, oraz suche składniki.
Całość wlać do formy o średnicy 26cm natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć śliwki, przecięciem do dołu a na koniec wszystko posypać kruszonką.
Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni. (Uwaga! Autorka zastrzega, że jeżeli śliwki są bardzo soczyste ciasto może piec się do 80 minut.)
Gdy ciasto skończy się piec, uchylić drzwiczki od piekarnika i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
Smacznego!
Przepis dodaję w ramach akcji "Śliwka.."

wierzę na słowo. i zdjęcie. :)
OdpowiedzUsuńzapowiada sie smaczne ciacho:) sliwki i czekolada to juz brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuń