środa, 8 września 2010

Kokosowe crumble z brzoskwiniami

Crumble to jeden z tych deserów który chyba każdy zna i chyba większość za nim przepada :). Widziałam mnóstwo wersji owoców z kruszonką, tym razem wybrałam smaki brzoskwiniowo – kokosowe z Kwestii Smaku. Smaczny, szybki deser, dobra alternatywa dla zwykłej, tradycyjnej kruszonki :).



Składniki (U mnie na 4 kokilki):

2-3 brzoskwinie
Cukier do posypania

Kruszonka:
50g masła
¼ szklanki mąki
Ok. 4-5 łyżek cukru (w oryginale 2)
¾ szklanki wiórków kokosowych

Umyte i osuszone brzoskwinie pokroić na małe kawałki i wyłożyć nimi kokilki, następnie posypać cukrem. Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem a następnie rozetrzeć z masłem. Dodać wiórki i wyrobić palcami na konsystencje kruszonki. Wysypać na brzoskwinie i zapiekać w temp. 180 stopni ok. 30 minut (w oryginale jest 40 minut, ale w jednej formie żaroodpornej).

Autorka proponuje podawać crumble z kremem kokosowym. Ja podałam polane likierem kokosowym.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. mmm... muszę sprobować! (jak tylko dorobie sie piekarnika) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jeszcze nie próbowałam takiego deseru więc wpisuję go na listę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam crumble i obecnie ejst bardzo czesto w mojej kuchni!

    OdpowiedzUsuń