wtorek, 31 sierpnia 2010

Brownies z masłem orzechowym

Pogoda już jak w listopadzie więc pozwoliłam sobie odpuścić na chwilę owoce i zrobić jakieś ciasto bardziej jesienne. Zalegający słoik masła orzechowego sprawił, że wykonałam Brownies z masłem orzechowym :).
Mogę wam je polecić z czystym sumieniem, oczywiście pod warunkiem, że lubicie masło orzechowe :D Jest naprawdę smaczne :). Przepis z blogu Moje wypieki.



Składniki:

180g masła
150g gorzkiej czekolady
250g cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja dałam aromat śmietankowy)
140g mąki
Szczypta proszku do pieczenia
35g kakao
50g posiekanej, gorzkiej czekolady (ja dałam więcej, ok. 100g)
Masło orzechowe (ilość wg uznania)

Czekoladę i masło rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa trochę przestygnie dodać cukier jajka, aromat, mąkę z proszkiem, kakao i czekoladę. Wszystko razem wymieszać.

Ciasto wylać do formy (u mnie 20x30cm) a na wierzch wyłożyć masło orzechowe i nożem rozprowadzić na całej powierzchni masy czekoladowej.

Piec w temperaturze 160ºC, ok. 30minut (ja piekłam tyle, ale wydaje mi się, że mogłam piec nawet chwilę krócej – ok. 25 minut – wszystko zależy od waszych piekarników).



Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Moja rodzinka na brownie kręci nosem, chyba, że to sernikobrownie ;). Ale mi się bardzo podoba to ciasto z masłem orzechowym... Co to musi być za smak... mmm... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy lubię masło orzechowe? Ja masło orzechowe uwielbiam! Szczególnie wyjadane skrycie łyżką; prosto ze słoika. Nic tak dobrze nie smakuje. Ale w połączeniu z takim pysznym czekoladowym ciastem bez wątpienia smakuje prawie tak samo dobrze. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zawsze piekę krócej - tak ok 25-27 minut, ale w mniejszej blaszce i wychodzi wyższe. Wtedy jest super gliniaste :) Swoją drogą u mnie podobne było wczoraj :)
    http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/08/Peanut-butter-brownie.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie esy floresy, bardzo ładnie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zachwyca ta ilośc czekoladowości.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja , ja lubię!
    i mam nawet! kupiłam pierwszy raz od X czasu. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasia - ja właśnie nie mam mniejszej blaszki, ale planuję kupić specjalnie na brownies :) albo muszę piec z podwójnej ilości składników, żeby było wyższe :)

    A to połączenie masła orzechowego z czekoladą.. Właściwie to zaczęłam się zastanawiać, czy jest coś do czego czekolada nie pasuje ? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mają bardzo ciekawy wygląd ;] te żółte mazgajki wygląda apetycznie, dodając uroku twoim pięknym browniom ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, mniam... ale pysznosci:)
    czekolada i maslo orzechowe to jest dopiero uczta:)

    OdpowiedzUsuń