piątek, 23 lipca 2010

Kruchy placek morelowo - nektarynkowo - wiśniowy

Owoców ciąg dalszy.. Nie mogę się powstrzymać kiedy kupuje owoce, najchętniej wykupiłabym cały stragan no ale na razie poprzestaję na 1-2 kg dziennie :D.
Tym razem miałam ochotę zrobić zwykły, kruchy placek a żeby wykorzystać kilka rodzajów owoców zrobiłam ciasto z brzoskwiniami, morelami, nektarynkami i wiśniami:) Wyszło przepyszne, naprawde nie spodziewałam się, że aż tak mi będzie smakowało.
Polecam zdecydowanie, zwłaszcza, że dosyć rzadko spotyka się ciasta np. z nektarynkami.
Przepis na ciasto na podstawie tego, nadzienie oczywiście zmienione.



Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185 g masła
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
6 łyżek cukru
Pół słoiczka dżemu malinowego (ja dałam mniej ale wg mnie można pominąć)

+ morele, nektarynki, brzoskwinie i wiśnie (Wiśnie świetnie przełamują słodki smak pozostałych owoców więc jeżeli chcecie coś pominąć, moim zdaniem można odjąć brzoskwinie)

Kruszonka:
185 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g masła
Ok. 5 łyżek cukru waniliowego

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać masło, żółtka, śmietanę i zagnieść szybko tworząc kulę z ciasta i zawijając ją w folię spożywczą. Schładzać w lodówce (przynajmniej 30 minut).
Formę o wymiarach 20x30cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód wyłożyć schłodzone ciasto i podpiec w piekarniku (ok. 20-25 minut – aż będzie złociste) w temperaturze 180 stopni. Następnie wystudzić (wystarczy 10 minut).
Na wystudzony spód ciasta nałożyć dżem i na wierzch umyte i pokrojone owoce.
Następnie wszystkie suche składniki kruszonki (mąkę, cukier, cukier waniliowy) wymieszać. Masło roztopić w rondelku i mocno podgrzać. Zalać nim suche składniki, wymieszać i wysypać na ciasto.
Ja piekłam 55 minut w temp. 180 stopni. W oryginalnym przepisie jest podane 30-40 minut więc myślę, że po ok. 35 minutach musicie sprawdzać, czy ciasto nie jest już gotowe :).



Smacznego!!

* dobrze jest wysypać na spód ciasta przed owocami trochę bułki tartej, wtedy wchłonie ona sok z owoców. Ja szczerze mówiąc o tym zapomniałam i ciasto mi wyszło kruchutkie mimo wszystko ale na pewno nie zaszkodzi użyć bułki ;)

Przepis dodaję w ramach akcji "Morelkowo-brzoskwiniowo" oraz "Kwitnąca wiśnia"

6 komentarzy:

  1. wszelkie ciacha z kruszonką są boskie. a taki owocowy miks- super.

    OdpowiedzUsuń
  2. kochane, najulubieńsze owoce i kochana kruszonka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. aj, jak ja lubię morele w ciachach... :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruche ciasto i tyle owoców - pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. prawdziwy domowy placek!
    pycha:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń