wtorek, 22 czerwca 2010

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Pierwszy raz piekłam drożdżówki więc nie wiedziałam czego się spodziewać..
Planowałam zmniejszyć ilość składników (W pierwotnym przepisie miało wyjść 15 drożdżówek) ale jednak zostałam przy pierwotnych ilościach i to była dobra decyzja. Mi wyszło 10.
Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu! Drożdżówki były idealnie upieczone (po raz pierwszy piekłam dokładnie tyle ile było zalecane :))!
polecam! Przepis pochodzi z tej strony.




Składniki na około 10 drożdżówek:

500 g mąki pszennej
21 g suchych drożdży
Ok. 60 g miodu (w przepisie było 20g, wg mnie można dać nawet do 100)
2 jajka
250 ml mleka
7 g soli (1 łyżeczka)
75 g miękkiego masła

Masa serowa:

4 łyżki miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego
Kilka kropel aromatu pomarańczowego
rodzynki

Mąkę wymieszać z drożdżami. W drugim naczyniu połączyć mleko, miód i jajka a następnie wymieszać z mąką i drożdżami. Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Odstawić do podwojenia objętości.
Przygotować nadzienie serowe łącząc ucierając w mikserze wszystkie składniki.
Gdy ciasto wyrośnie uformować drożdżówki (jak bułeczki) i ponownie odstawić na ok. 30 minut. Następnie zrobić w drożdżówkach wgłębienia na masę (najlepiej dnem małego słoiczka/ szklanki) i nadziać serem. Na koniec posmarować ciasto jajkiem.
Piekłam 20 minut w 200ºC .

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ładne te bułeczki drożdżowe. Dodatek rodzynek bardzo mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń