Na pierwszy ogień poszły truskawki. Proponuję dżem truskawkowy, truskawkowo czekoladowy i truskawki w syropie.
Dżem truskawkowy
Składniki ( wyszły mi z tego 2 średnie słoiki )
1,5 kg truskawek ( umytych, odszypułkowanych i przebranych )
400 g cukru
Sok z połówki cytryny
Pół szklanki wody
Owoce wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Dodać wodę i sok z cytryny i gotować na małym ogniu aż do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. (U mnie trwało to ok. 2 h i właściwie wyszło mi z tego pół dżem – pół konfitura). Ważne aby zebrać pianę która wytworzy się na wierzchu owoców.
Słoiki umyć, wyparzyć i wypełnić dżemem. Pasteryzować ok. 20 minut ( można to robić na dwa sposoby : 1. gotować w garnku , 2. wstawić do piekarnika na blasze wypełnionej wodą do wysokości mniej więcej 2 cm i nagrzać do temperatury 110 stopni ).
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
W przypadku dżemu truskawkowo – czekoladowego dodajemy dobrej jakości czekoladę pod sam koniec gotowania, i mieszamy aż czekolada się rozpuści. ( Ja dałam pół tabliczki, ale ilość oczywiście zależy od waszych upodobań )
Truskawki w syropie
( przepis z tej strony )
/Nie podaję dokładnych ilości, mi z ok. 750g truskawek wyszedł jeden duży słoik./
Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć. Następnie zasypać cukrem i pozostawić aż puszczą sok ( najlepiej na całą noc ) pod przykryciem. Po tym czasie wyparzone słoiki wypełnić truskawkami i zalać sokiem (truskawki nie mogą wystawać ponad poziom soku). Pasteryzować ok. 10 minut.
Przepis dodaję w ramach akcji "Przetwory"

Hej :) my tez robilismy dzisiaj truskawki i super wyszly truskawki z rabarbarem! a i truskawki do ktorych dodaje sie lyzeczke espresso na koniec :) w zeszlym roku robilismy sliwki z czekolada-rewelacyjne do tarty :)
OdpowiedzUsuńja też chciałam zrobić z rabarbarem ale jak zabrałam się za przetwory to już go nie mogłam znaleźć nigdzie na bazarku :( jeszcze jutro zrobię ostatnie podejście...
OdpowiedzUsuńa śliwki z czekoladą na pewno zrobie :):) muszą być pyszne... :D