Przepis z tej strony, zmieniłam jedynie ilości i dodałam śmietankę do czekolady.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
200g zimnego masła
4 łyżki cukru
2 łyżki zimnego mleka
Nadzienie:
3-4 duże banany
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki brązowego cukru
5-6 łyżek wody
100g czekolady gorzkiej
Słodka Śmietanka ( „na oko” – tak aby polewa nie była zbyt rzadka/ za gęsta )
Mąkę, cukier, zimne masło i zimne mleko zagnieść dosyć szybko i uformować kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotować nadzienie: banany obrać ze skórki i pokroić w małe kawałki. Wrzucić do rondelka, zalać sokiem z cytryny, wodą i zasypać brązowym cukrem. Gotować na małym ogniu aż banany rozpadną się i powstanie nam masa bananowa. Masę wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę (wysmarowanej wcześniej masłem); podpiec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Następnie zmniejszyć temp. Do 180 stopni i wyłożyć masę na spód.
Piec kolejne 15-20 minut.
Gdy ciasto się upiecze rozpuścić czekoladę z dodatkiem śmietanki i polać tartę.
Smacznego!
Banan plus czekolada- klasyk;)
OdpowiedzUsuńpodobnie jak wiśnie z czekoladą :):)
OdpowiedzUsuńHalinko- cudna tarta:)
OdpowiedzUsuńChciałabym kiedyś z Tobą upiec coś:)
Fajnie tu i z klimatem
Buziaki
Dzięki :) Ja się pisze na wspólne pieczenie więc jesteśmy umówione "na kiedyś" :)
OdpowiedzUsuńOki:D
OdpowiedzUsuńTo jak już bd już miała ochotkę i termin to proszę napisz na olciaky@wp.pl
Buźka