piątek, 8 października 2010

Tort bezowo - malinowy

To było moje drugie podejście do tego tortu.. Już kiedyś, pomimo tego, że zniknął ze stołu bardzo szybko, mi nie wyszedł dlatego postanowiłam spróbować jeszcze raz. Tym razem wszystko się udało :) Także zapraszam, na tort bezowo –malinowy :D.
Wzorowałam się na tym przepisie.



Składniki na 3 blaty bezowe:
7 białek
Ok. 300 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Trochę więcej niż 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, na końcu STOPNIOWO dodawać cukier. Do gotowej masy białkowo – cukrowej bardzo delikatnie wmieszać sok z cytryny i skrobię.
Na papierze do pieczenia narysować sobie okręgi o śr. Ok. 20cm i na to wyłożyć masę*. Piec godzinę w temp. 140 stopni. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc).

*Ja dwie bezy upiekłam wieczorem, a jedną następnego dnia rano, ponieważ nie wystarczyło mi miejsca na 3 blaty. Piekłam na dwóch blachach, z termoobiegiem.

Składniki na krem malinowy:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
Maliny (ilość wg uznania – u mnie ok. 400g)
Ok. 4 łyżek cukru pudru

Maliny rozgnieść widelcem. Mascarpone, kremówkę i cukier ubić mikserem, a na koniec wmieszać zgniecione maliny.
Masę podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe.
Tort można przechowywać w lodówce.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. ale pysznosci:) kawalek takiego rewelacyjnego tortu to zjadlabym nawet teraz nie zwazajac na pore:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masakra, jak sobie wyobraziłam jak cudownie musi smakować, to ślina cieknie strumieniami...
    A pora bardzo adekwatna na zjedzenie CZEGOKOLWIEK...

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawo! Na pewno pyszny, jak wszystko co bezowe:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki dziewczyny :)najlepsze jest to, że nie jest zbytnio pracochłonny :D

    OdpowiedzUsuń