środa, 7 lipca 2010

Drożdżówki z malinami

Nareszcie pojawiły się maliny :). Mam już cały zbiór przepisów z nimi. Na pewno wszystkich nie uda mi się zrobić w tym roku, ale wypróbuję chociaż część. Na pierwszy ogień poszły drożdżówki z malinami.
Ciasto takie same jak na drożdżówki z serem (z małymi zmianami) , a nadzienie ściągnęłam stąd.
Co tu dużo mówić, pychota :D Zdecydowanie polecam!




Składniki:


Ciasto:
500 g mąki pszennej
21g drożdży instant (tak naprawdę można dać 14g czyli dwa opakowania)
Ok. 60 g miodu
2 jajka
250 ml mleka
7 g soli (1 łyżeczka)
75 g miękkiego masła

Nadzienie:
Ok. 10 łyżek dżemu malinowego (ja zużyłam prawie cały słoik)
3 łyżki śmietany
1 - 1,5 łyżeczki cynamonu
Maliny

Mąkę wymieszać z drożdżami. W drugim naczyniu połączyć mleko, miód i jajko(1) a następnie wymieszać z mąką i drożdżami. Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Odstawić do podwojenia objętości.

Następnie uformować małe bułeczki (ja zrobiłam 10), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do napuszenia na 20-30 minut.

W tym czasie połączyć dżem, śmietanę i cynamon i wymieszać.

Gdy bułeczki urosną, dnem szklanki zrobić wgłębienia i nałożyć nadzienie a na wierzchu ułożyć maliny (ja dodatkowo posypałam kruszonką którą miałam w zamrażalniku).
Brzegi drożdżówek posmarować rozbełtanym jajkiem.

Piec 20 minut w temp. 200 stopni ( chyba, że się nie zarumienią, wtedy trzeba je jeszcze „przetrzymać” :) ).

Smacznego!

Przepis dodaje w ramach akcji "Na zdrowie! Maliny!".

4 komentarze:

  1. Słodkie te drożdżóweczki w Twoim wykonaniu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki, następne będą jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna drożdżówka, muszę spróbować wersji z malinami

    OdpowiedzUsuń