Jakoś nie mogłam się zebrać do wstawienia mojego pierwszego przepisu, ale początek wakacji zmusił mnie do tego i mam nadzieję, że teraz już na bieżąco będą pojawiać się u mnie nowe posty :)
Na początek sernik waniliowy z tego przepisu. Jest bardzo delikatny, waniliowy, pyszny!
Ja zrobiłam z podwójnej porcji, tak aby upiec sernik w blasze o średnicy 26 cm.
450 g ciastek holenderskich (mogą być też herbatniki)
Roztopić masło i wymieszać z pokruszonymi (najlepiej w blenderze) ciastkami.
Wyłożyć na dnie tortownicy uprzednio wyłożoną folią aluminiową. Włożyć do
lodówki na około pół godziny.
Składniki na masę:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
450 ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki zmiksować i wylać na spód.
Ja piekłam mniej więcej 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ale uwaga, ja zawsze muszę piec ciasta dłużej niż jest to podane w przepisie, więc lepiej kontrolować ciasto). Sernik musi być ścięty na środku.
Po upieczeniu wystudzić i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Ja piekłam mniej więcej 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ale uwaga, ja zawsze muszę piec ciasta dłużej niż jest to podane w przepisie, więc lepiej kontrolować ciasto). Sernik musi być ścięty na środku.
Po upieczeniu wystudzić i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Smakowity ten Twój serniczek;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki! ten mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńPorządny kawał sernika można powiedzieć ;)
OdpowiedzUsuń