czwartek, 29 lipca 2010

Ciasteczka z czereśniami! migdałami i czekoladą.

Zazwyczaj kiedy zobaczę jakiś przepis który mnie zainteresuje, dopisuje go do dłuuugiej listy i czeka na swoją kolej/ odpowiednią okazję. Tak też miało być z tym ale ze względu na obecność czereśni w tych ciastkach musiałam je zrobić teraz, niedługo czereśnie się przecież skończą! Poza tym, nie mogłam przestać o nich myśleć no i na dodatek miałam gościa, a ciasto na dwie osoby to za dużo, więc nie było wyjścia, musiałam upiec te ciastka! ;). Powiem tylko, że nie jadłam jeszcze nigdy ciastek z czereśniami, w ogóle uważam że czereśnie są niedoceniane i za mało ich jest we wszelkich potrawach! :) Ciasteczka prima sort! Polecam wszystkim! Przepis z blogu Book me a Cookie. Ja podaję już z moimi zmianami (zmieniłam trochę dodatki i ich ilość).



Składniki (ok. 20 ciastek):

115g miękkiego masła
85g brązowego cukru
1 jajko
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
100g posiekanej czekolady mlecznej
50g migdałów bez skórki
10-15dag czereśni (wydrylowanych i pokrojonych na pół)

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej mieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wmieszać posiekaną czekoladę i migdały a następnie delikatnie połączyć z czereśniami. Ważne aby masę dobrze wymieszać, będzie bardzo gęsta.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 10-12 minut w temperaturze 190 stopni.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. mniam. muszą być pyszne;D czereśnie są tak dobre na surowo, a co dopiero mówić w cieście;D

    OdpowiedzUsuń
  2. aa, bardzo się ciesze, że Ci smakowały tez studentko, tez wegetarianko i tez pichcąca :)

    buziaki!

    OdpowiedzUsuń